Ikke-kategoriseret

Sådan forbereder jeg mig til NaNoWriMo

Jeg forbereder min ide

Dem der har fulgt mig længe ved at jeg sjældent plotter på forhånd, men derfor forbereder jeg stadig på en eller anden måde min ide inden det hele går løs. På den måde undgår jeg at starte 100% fra nul den 1. november.

I praksis betyder det at jeg formulerer min ide for mig selv. Måske skriver jeg den oven i købet på en post-it jeg kan klistre på min computer.

Til Mindelandet 1 var min ide noget i retning af: ”Dronningeslægt med magisk evne baseret på brug af minder har mange hemmeligheder og en hullet hukommelse, hvorfor prinsesse sendes ud på rejse for at afdække hvilke hemmeligheder der er afsløret for fjende.” Jeg havde samtidig en ide om bogens første scene, og en tanke om hvilke hovedkarakterer der skulle være med og hvad deres roller var. Første scene endte med at holde stik. Karaktererne … not so much. I hvert fald ikke rolle-delen.

Det vigtige er heller ikke om det holder stik, men at jeg har noget. Et eller andet udgangspunkt at skrive fra. Så skal kreativiteten nok tage over når først jeg rammer mit skriveflow.   

For mig personligt er det en snæver balance, for jeg kan godt lide at have noget, men ikke så meget at alt det sjove går af at folde historien ud på skrift.

Jeg forbereder mit skriveprogram

Når jeg skriver første udkast sker det i FocusWriter, som er et gratis program som ikke kan særligt meget andet end at køre fuldskærmstilstand. Det har ingen knapper eller menuer synlige medmindre man fører musen over dem, så der er fuldstændig ro til at koncentrere sig om at skrive.  

Programmet har også den feature at man selv kan designe sin opsætning, og det er det jeg mener med at jeg forbereder mit skriveprogram.

Inden NaNo går i gang, sætter jeg mig med FocusWriter og laver en skræddersyet opsætning til det pågældende manuskript.

Det betyder at jeg vælger et baggrundsbillede der på en eller anden måde underbygger min ide eller den stemning jeg gerne vil ramme.

Det kan virke som et lidt irrelevant step i forberedelserne, men det hjælper mig reflektere over tonen for bogen. Samtidig så fungerer det under selve skrivningen som et anker for den oprindelige ide, hver gang jeg har manuskriptet åbent. Til Academia havde jeg eksempelvis en baggrund med apotekerglas.  

Jeg forbereder min kalender

Det er super vigtigt for mig at finde tid til at skrive hver eneste dag i november. Både fordi jeg alt for hurtigt kommer bagud hvis der er dage hvor jeg ikke skriver, og fordi det hjælper mig med at blive i historiens flow.

Forudsætningen for at kunne lave den her øvelse er at vide, hvor lang tid det tager at skrive dagens mængde ord.

Jeg ved med mig selv, at det er muligt at skrive 1667 ord på ca. en time. Ergo skal jeg finde en time hver dag, som jeg kan bruge på NaNo.

Derefter gennemgår jeg min kalender for måneden, og gør mig tanker om hvornår jeg har tid til at skrive. På de almindelige hverdage er det ikke så svært, for der har jeg som regel en times tid om aftenen, som jeg sagtens kan sætte af til formålet. Skal jeg ikke noget i weekenden finder jeg også snildt en time hver dag.

Udfordringen opstår når dagen er blokket ud med andre aktiviteter. Fx som i år hvor jeg skal på Bogforum i 3 dage. Teknisk set er der tid om aftenen efter bogforum, men jeg ved også at jeg bliver virkelig træt efter en hel dag på messe, og at jeg i hvert fald søndag har en 3 timers køretur hjem. Mit bedste bud er altså at skrive om morgenen inden jeg tager på messe.

I løbet af måneden har jeg også mine forfatterfridage, som jeg kan bruge til at indhente eventuelle forsømte ord, eller booste mit wordcount i forventningen om mere udfordrende dage. De sidste to dage i november har jeg ferie, så her er der en buffer til en heroisk slutspurt hvis det bliver nødvendigt. Alternativt bruger jeg gladelig de to dage på at spise æbleskiver og binge Netflix.