Skrivetips

Mine bedste skrivetips #3: Skriveværktøjer

I denne serie giver jeg mine bedste tips til hvordan du kan arbejde som forfatter eller forfatterspire. Dét jeg deler er ikke ultimative sandheder. Jeg fortæller ud fra mine egne erfaringer, så de kan fungere som inspiration til at du kan finde din egen proces.

Rigtig god skrivelyst!

Det behøver ikke være smart, det skal bare fungere!

Har du set at man kan få en maskine som kan transmogryffe håndskrift om til tekst? Eller en dims som mest er et tastatur med en lillebitte skræm, så man kun kan se den sidste sætning man har skrevet og som ikke har internetadgang eller andre distraktioner?

Jeg har ingen af dem.

Faktisk har jeg kun en 6 år gammel bærbar computer, hvor belægningen er ved at være slidt af mousepad’en og batterilevetiden er begrænset. Den har jeg til gengæld også skrevet fire udgivne bøger på. Plus et par flere under udarbejdelse.  

Generelt er jeg en smule skeptisk over for dimser, og jeg har det på samme måde med fancy skriveprogrammer. Det bunder delvist i en (for mig fuldstændig berettiget) frygt for, at jeg kommer til at bruge alt for meget tid på at dimse rundt i programmerne, og alt for lidt tid på det jeg egentligt ønsker: At arbejde med min tekst.

Derfor holder jeg mine programmer til et minimum.

Jeg har dog et par stykker som jeg har fundet virkelig værdifulde for min proces, og det er dem jeg vil dele her.

Focuswriter

Focuswriter kan downloades gratis på gottcode.org og er et tekstprogram til fuldskærmsarbejde. Det kan ca. ingenting.

Dets eneste feature er at det fylder hele skærmen ud, så du ikke kan se hverken menuer eller startlinjen i bunden af skærmen. Det eneste du kan se er din tekst.

Jeg har skrevet samtlige første udkast i focuswriter.

Det fungerer super godt for mig at arbejde i et program der blokerer alt andet, i hvert fald visuelt. Og så kan man tilpasse elementerne i visningen, fx skriftstørrelse, farve og baggrund.

Jeg plejer at bruge baggrunden til et inspirationsbillede til det projekt jeg arbejder på, og vælger som regel en mørk baggrund med lys skrift, fordi det er mest behageligt for øjnene.

Ordtælling

Jeg kan rigtig godt lide at sætte mål for min skrivning.

I første-udkast-fasen er målet som regel et ordantal. Senere er det måske et side-antal når der skal redigeres.

For at holde øje med min fremdrift i skrivefasen plejer jeg at tracke mit ordantal. Hvis jeg skriver i november måned i forbindelse med NaNoWriMo bruger jeg ordtælleren på nanowrimo.org, og ellers har jeg fundet et regneark man kan downloade gratis. Det er sat op til en meget fancy visning af ens fremskridt og kan downloades her.

Bookmaps

Jeg laver en oversigt over bogen i enten word eller excel. Helst word, for excel og jeg er ikke så gode venner.

Min oversigt indeholder en række per scene. I den række har jeg en kolonne til forskellige elementer. Det skifter lidt fra projekt til projekt hvilke der er relevante, men jeg har altid kolonner til scenenummer, resume, plot-tråde, tilstedeværende karakterer og bemærkninger.

Tit har jeg også tilføjet en kolonne til kapitelnummer, da jeg som regel først inddeler i kapitler i forbindelse med redigeringen.

Nogle gange har jeg farvekodet scenerne efter om de primært er plotrelevante, baggrundsviden eller forholdsopbyggende.

Det kan også være hjælpsomt for motivationen at have en kolonne hvor man kan vinge af når man er færdig med en scene.

Word

Efter det første udkast er udarbejdet i focuswriter, flytter jeg det over i word. Resten af arbejdet med manuskriptet foregår her. Fra den første gennemarbejdning til formattering og gennemgang med redaktøren.    

Og det var faktisk bare det. Nothing fancy, men jeg har fundet et setup som understøtter min proces, og det er klart det vigtigste.